sâmbătă, 9 octombrie 2010

"Efectul Lucifer"

"Puterea corupe, puterea absolută corupe în mod absolut. Oamenii mari sunt aproape întotdeauna oameni răi."
(Lord Acton)

Majoritatea oamenilor obişnuiţi pot fi capabili de a săvârşi crime îngrozitoare când sunt puşi în poziţia de a fi "stăpâni", de a avea autoritate deplină asupra altora.
Cruzimea şi sadismul, îndreptate împotriva unor grupuri sau indivizi, cu suport ideologic sau instituţional - sunt rezultatele acestei conjuncturi.

Astfel, toate formele de autoritate ilegitimă pot servi drept suport pentru abuzuri.


(Tortură la închisoarea Abu Ghraib, Irak)

"Efectul Lucifer" este termenul folosit de psihologul Philip Zimbardo pentru a descrie fenomenul.

Zimbardo a condus controversatul experiment al "falsei închisori" Stanford (1971), în care un grup de 24 de studenţi, sănătoşi psihic şi fără antecedente penale au fost împărţiţi în două grupuri ficţionale : "prizonierii" şi "gardienii".
Experimentul, programat să dureze două săptămâni, a fost oprit după doar şase zile datorită brutalităţii crescânde ale "gardienilor", care abuzau psihic şi psihic de ficţionalii deţinuţi.


Răul constă din comportamentele intenţionate care urmăresc să producă suferinţă, abuzuri, înjosire, dezumanizare sau distrugerea fizică a unor persoane nevinovate – sau folosirea autorităţii şi puterii oferite de sistem pentru încurajarea sau acceptarea acestor practici” - Philip Zimbardo


Experimentul "falsei închisori" Stanford :

5 comentarii:

  1. "Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat, ofera-i puterea". Din pacate e cel mai costisitor mod cu putinta de a afla adevarul despre un om.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si prizonierii aia din experiment ce vroiau defapt? putere...

    RăspundețiȘtergere
  3. 1. S-a demonstrat nu demult acelaşi lucru şi în context corporatist: cu toate că atributele personale pozitive sunt cele care te ridică în ierarhia de conducere a unei societăţi, paradoxal ocuparea poziţiilor de conducere foarte înalte îţi şterge acele atribute şi te face arogant, nesimţit, lacom etc.

    2. Logosfera greşeşte, desigur. Dacă aplici o influenţă cu rezultat previzibil asupra unui om şi vezi că rezultatul chiar se produce nu înseamnă că ai "cunoscut omul adevărat" din el. Nu e mai "adevărat" comportamentul lui dintr-o situaţie foarte specială în care el e sub efectul unei influenţe foarte previzibile decât comportamentul lui de zi cu zi, din 95% din timpul vieţii lui, când nu e pus intenţionat sub nicio influenţă anume.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Donjoe,

    Lord Acton o zice cel mai bine, "puterea corupe", chiar şi în orice context. Am încercat să subliniez că autoritatea ilegitimă (exemple fiind statul, biserica) sunt suporturi ideologice pentru abuzuri. Puterea până la urmă este afrodisiacul suprem, trezind în creierul uman dorinţa de a domina, acel instinct de mascul sau femelă alfa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ceea ce spui tu aici este absolut normal, in cazul unora, dar ilogic in cazul societatii ca atare. Noi, oamenii, suntem precum un cuib de albine. Avem nevoie de un conducator suprem si de organizatii care sa instaureze ordinea. De aici si ideea cu noua ordine mondiala, care va da sansa la pace globala, prin dominare. De aceea exista ordine secrete in lume, de aceea exista organizatii, de aceea este folosita biserica. Altfel, am trai ca niste teroristi, izolati in grupuri efervescente si atacandu-ne in permanenta. Ideea puterii supreme este buna: sa se acapareze toata puterea majora din lume intr-un singur punct, sa se dea libertate omului de rand, care sa isi poata duce viata si functia de zi de zi in liniste si sa participe, in felul sau particular, la continuitatea si evolutia intregii societati.

      Cu drag din West-End,
      Un absolvent in relatii internationale.

      Ștergere