miercuri, 23 iunie 2010

BOR și pornocrația II

Citez din ziarul *Gândul* : ”Catedrala Mântuirii Neamului este proclamaţia de putere a Bisericii Ortodoxe Române, a supremaţiei sale în raport cu statul, a suveranităţii sale asupra sufletelor, cu acelaşi efect asupra privitorului, ca şi construcţia vecină.”

http://www.gandul.info/puterea-gandului/treizeci-de-etaje-pana-la-dumnezeu-5500754

”Gigantismul arhitectonic izvorăşte din orgoliul şi din politica BOR de a-şi maximiza influenţa şi nu din dorinţa de mântuire naţională, mântuirea fiind, în concepţia ortodoxă, un proces individual şi de durată, în care o etapă importantă o constituie faptele bune.”

- În plus, numele spune totul : ”Catedrala Mântuirii Neamului” - făcând asocierea între turma ortodoxă și populația României; statul român.
Însă un stat nu trebuie să existe numai pentru o anumită categorie de cetățeni (reprezentată de o etnie, ideologie, religie) - așa cum a existat, de exemplu, Germania nazistă...

”Enoriaşii au putut constata singuri ce paşi mari au făcut feţele bisericeşti şi cele politice pentru a se aduna împreună, a-şi armoniza ţelurile şi a se sprijini reciproc. De la "întronizările" de episcopi cu alai de lideri şi campaniile electorale din amvon, până la mărirea salariilor preoţilor (când ale altor bugetari îngheţaseră) şi scoaterea acestora din arhivele pentru public, cu dosarele colaboratorilor fostei Securităţi.”

- Construcția megalomană a fariseilor BOR, se vrea a umbri Casa Poporului, ridicându-se precum biblicul Turn Babel, cu 30 de etaje, un veritabil castel...în nori; Fiecare turn, probabil, va fi dotat și cu câte un paratrăsnet...

Un lucru pare însă inevitabil : Betonul va curge...

Cele două vise megalomanice, Catedrala Patriarhală și Casa Poporului, nici ”nu reprezintă inovaţii sau capodopere arhitecturale - niciun Gaudi nu a câştigat concursul sau n-a participat la el -, dar compensează prin monumentalism, amândouă fiind hiperbole arhitectonice ale puterii. Casa Poporului a fost simbolul de forţă al regimului ceauşist, menit să intimideze, să inspire teamă de la kilometri depărtare şi să dea senzaţia că e nemuritor.”

*Conducerea Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) - Filiala
Bucuresti, considera ca noua constructie a Catedralei Mantuirii
Neamului va fi "un esec arhitectural si urbanistic", deoarece proiectul
se rezuma doar la biserica, fara sa aiba in vedere un concept
arhitectural modern si de actualitate, transmite Agerpres.”

"Va fi un esec arhitectural si urbanistic pentru ca are trei aspecte
neconforme: un amplasament ascuns, dimensiuni prea mari si este lipsit
de identitate arhitecturala. Trebuie sa se inscrie in
contemporaneitate"
, a afirmat, joi, intr-o conferinta de presa,
presedintele OAR, Mircea Ochinciuc.*

- Averea Bisericii Ortodoxe Române este estimată la peste 3 miliarde de euro, însă, din acești bani nu se va contribui mai nimic la construcția Catedralei, BOR, făcând mereu ce știe să facă cel mai bine - să întindă mâna.

Inițial au cerut 200 de milioane de euro, probabil vor cere mai târziu un miliard -(bani care ar fi putut plăti nenumărate pensii și salarii)- luând și de la stat, din donațiile milionarilor anonimi și din pensiile muritorilor de foame, fiecare sperând că își vor pune astfel o ”cărămidă în rai”.
Rai, care în imaginația credincioșilor români, pare a fi și el construit din betonul ceaușist.

Însă rușine credincioșilor care își imaginează că pot ”mitui” astfel ”divinitatea” - Se cunoaște politizarea credinței chiar și în mintea indivizilor !

7 comentarii:

  1. Dacă niște elevi din Focșani care au jucat într-o piesă de teatru primesc amendă de la Fisc pentru că nu au plătit impozitul, atunci și Biserica trebuie sa platească impozite !

    http://www.atomnews.ro/social/sapte-elevi-din-focsani-au-fost-amendati-de-fisc-pentru-ca-nu-si-au-platit-impozitul-pe-venit/

    RăspundețiȘtergere
  2. Proiectul din stânga reprezintă macheta Casei Poporului, vegheată atent de Elena Ceaușescu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Academician doctor inginer, savant de renume mondial. ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Poza ca si a ta, dar cu "legenda", pt cei ca Zergu:

    http://bezbojnicul.blogspot.com/2010/02/epistola-catre-megalomani.html

    RăspundețiȘtergere
  5. proiectul din stanga reprezinta o faza initiala a casei popoului se pare ca varianta cu cupole n-a prea placut cu toate ca teoretic ar fi trebuit fi mai bine primita de bucuresteni deja obisnuiti cu eclectismul.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim

    Nu-i bai, proiectul din dreapta, pentru a compensa această lipsă a Casei Poporului, este echipat cu suficiente cupole !

    RăspundețiȘtergere