duminică, 6 iunie 2010

Dansul pinguinului și valsul sovietic

Sțiți cum mergea valsul sovietic ? - Simplu. Un pas înainte, doi înapoi ;
Cam așa și în Românica zilelor noastre, însă cu mai multe manele, mici și bere.

În urmă cu ceva timp am primit o știre care m-a lăsat pe gânduri : Conform unui sondaj al Asociaţiei ProDemocraţia, citat de Mediafax, 91% dintre români ar fi perfect de acord cu introducerea pedepsei cu moartea în caz că se va ajunge la un referendum pe tema asta. Dar nu mă mir. Pentru un popor care crede în maxime de genul "bătaia e rupta din rai" ori "eu te-am făcut, eu te omor", iar modelul de lider al românilor este portretul idealizat al lui Vlad Țepes, nimic nu este prea absurd sau prea barbar.

94% ar dori retragerea cetăţeniei romilor care comit infracțiuni în străinătate. Mă îndoiesc dacă 94% din infractorii cu cetățenie română din străinezia sunt romi sau dacă 94% dintre romi sunt infractori...

89% dintre români ar dori retragerea cetățeniei celor care cer autonomia ținutului secuiesc. Aceasta din cauza că în loc să dărâmăm granițe, noi le construim. Autonomia ținutului secuiesc nu ne-ar afecta pe noi cu nimic.(A se vedea autonomia in contextul U.E.). Mai mult chiar, spaima autonomiei a menținut statul, din 89' încoace în forma sa hiper-centralizată. Goethe avea dreptate cand spunea că "patriotismul distruge istoria" - mai ales sub forma naționalismului fanatic. Țin minte că în urma unei plimbări prin Mureș parcă, semnele bilingve ale localităților aveau când numele în română, cand numele în maghiară scrijelit. În concluzie : suntem prinși într-un cerc vicios - masele iraționale, găsesc în minorități țapii ispășitori ai situației politice și economice din țară; politicienii demagogi și populiști încadreaza în discurs temele respective, iar acestea sunt inoculate unor noi minți credule prin intermediul televizorului și mass-mediei.

88% dintre cetățeni consideră pedepse de ordin penal (sau penibil?) pentru criticii religiei ortodoxe.(printre care mă aflu și eu, din motive întemeiate); Lucru care încalcă unul dintre drepturile fundamentale ale omului : Dreptul la Liberă Exprimare. Procentajul este totusi ciudat avand în vedere că numai 86.7% dintre cetățenii români sunt ortodocși.(Ar insemna un procent de intoleranță religioasă de peste 100%(!) printre ortodocși, dar care se încadreaza în marja de eroare.) Având în vedere aceste lucruri, sunt revoltat de faptul că după ce ne-am târat cu greu din umbra unui regim totalitar, avem încă aceași mentalitate, și aparent ne târâm spre umbra altuia - în ritmuri dansante, evident.

Hai cu lăutarii !!

2 comentarii:

  1. Merg după principiul că cei mai mari patrioți luptă împotriva țării lor - mai ales când aceasta o ia razna rău de tot.

    RăspundețiȘtergere
  2. http://www.logosfera.ro/2010/04/romania-the-land-of-zombies/

    RăspundețiȘtergere