marți, 8 iunie 2010

Pericolul fascismului

Ce este fascismul ?

- Ideologia fascistă a apărut în Europa interbelică și a stat la baza unor partide de extremă dreaptă precum Partidul Național-Socialist din Germania, Partidul Fascist din Italia sau Garda de Fier din România. Fascismul s-a caracterizat prin naționalism extremist, misticism, violență, corupție și demagogie socială.
Astăzi el este prezent în viețile noastre mai mult ca formă de guvernare și mai puțin ca ideologie. Cea mai notabilă caracteristică a unei țări fasciste este ostracizarea și persecuția sau refuzarea egalității unui anument segment al populației. Un guvern fascist va avea mereu o categorie de cetățeni superioară alteia pe baza rasei, religiei sau originei etnice. Un stat poate fi și democratic și fascist - clasa privilegiată trăiește într-o democrație în timp ce clasele defavorizate în fascism.

Termenul de ”fascist” în zilele noastre este folosit în lumea politică aproape ca echivalent pentru ”eretic”, deci sensul original s-a cam pierdut de-a lungul timpului...

Prezint însă cele 14 caracteristici definitorii ale fascismului, după Lawrence Britt:

- Naționalism puternic și continuu (regimurile fasciste tind să facă abuz de motto-uri patriotice, slogane, simboluri, cântece și diverse accesorii. Steagurile țării sunt omniprezente, la fel și simbolurile puterii, pe haine sau oriunde în văzul public.)

- Nerecunoașterea sau nerespectarea Drepturilor Omului (Datorită fricii față de inamici și nevoia securității, cetățenii regimurilor fasciste sunt manipulați să ignore drepturile umane, în caz de ”nevoie”. Oamenii sunt indiferenți sau aprobă tortura, execuții, asasinate, încarcerările, etc...)

- Identificarea inamicilor/țapilor ispășitori drept ”cauză unitară”.( Oamenii sunt raliați într-o frenezie patriotică pentru nevoia eliminării cauzei percepute sau a adversarului : în funcție de rasă, etnicitate sau minoritate religioasă.)

- Sexism cras, patriarhat : (Guvernele fasciste tind aproape întotdeauna să fie conduse de sexul masculin. Sub regimul fascist, rolurile ”tradiționale” ale sexelor sunt mai rigide. Divorțul, avortul și homosexualitatea sunt suprimate, iar Statul este văzut ca protectorul instituției familiei.)

- Militarism puternic - (Chiar și când sunt mari probleme domestice, armata primește fonduri disproporționat de mari. Serviciul militar este idealizat și romantizat.)

- Controlul Mass-Mediei (De multe ori media este controlată direct de guvern, dar în alte cazuri media este doar indirect manipulată prin reglementări sau directori și purtători de cuvânt simpatizanți. Cenzura, mai ales în timpul războiului, este regula.)

- Obsesia ”Siguranței Naționale”(Teama este utilizată pentru a motiva masele.)

- Religia și guvernarea sunt împreunate (Guvernele țărilor fasciste tind să folosească religia majoritară ca o unealtă în manipularea opiniei publice. Retorica și terminologia religioasă este uzuală în discursul liderilor politici.)

- Corporatism (Elita industrială și comercială sunt deobicei instauratorii regimului fascist la putere, formând astfel o excelentă simbioză între guvern și corporații.)

- Suprimarea sindicatelor (Datorită amenințării la adresa puterii fasciste, sindicatele muncii sunt eliminate imediat sau puternic oprimate.)

- Dispreț față de intelectuali și arte (Națiunile fasciste tind să promoveze și să tolereze ostilitate la adresa artelor, educației superioare și academice. Nu este neobișnuit ca profesori sau academicieni renumiți să fie cenzurați sau chiar arestați. Exprimarea liberă în artă și scris este direct atacată.)

- Obsesie punitivă (Sub regimuri fasciste, poliția beneficiază de o putere aparent nelimitată de a impune legile. Cetățenii sunt de multe ori cooperanți în a tolera abuzul poliției și a libertăților individuale în numele patriotismului.)

- Corupție generalizată (Statele fasciste aproape întotdeauna au fost guvernate de grupuri de interese și asociați care se puneau reciproc în funcții importante, abuzând puterea pentru a se proteja reciproc de responsabilitate. Nu este neobișnuit ca în statele fasciste resursele naturale sau chiar tezaurul să fie furate sau sustrase de liderii guvernului.)

- Alegeri fraudate (Uneori în națiunile fasciste alegerii sunt doar niște mituri. Alteori alegerile sunt manipulate prin campanii murdare sau chiar asasinarea candidaților din opoziție și uzul legislației pentru a controla numărarea voturilor sau prin contrulul Mass-Mediei. )


Condiții favorizante :

- Instabilitatea sistemului capitalist

- Declasarea claselor sociale (în special a burgheziei)

- Nemulțumirea claselor - ”ura celor care nu au împotriva panicii celor care au”.

- Ură socială - pronunțată, perpetuată și acceptată de majoritate, asupra unui anumit segment al populației (în funcție de rasă, origine, religie, etc.)

- Lăcomie - motivația primară, legată de resurse economice, direcționată împotriva posesorilor (categoriei oprimate)

- Propagandă


Includ și un TEST DE EVALUARE A TENDINȚELOR FASCISTE ale unui individ, realizat de mine în limba română, inspirat de ”The Authoritarian Personality”. Vă invit să urmați testul și dacă doriți, să împărtășiți rezultatele și la restul lumii.

12 comentarii:

  1. Linkul nu merge dar am gasit testul. Sunt partizan anti-fascist.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum am promis, cu prima ocazie îți dau o bere !

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu funcţionează.Dă altă adresă sau repară-l.

    RăspundețiȘtergere
  4. "Tendințe dominante anti-autoritare, anti-fasciste.
    Felicitări ! Ești un adevărat partizan anti-fascist. Te cinstesc cu o bere !"

    Nu-mi place berea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Zergu's Result: Tendințe dominante anti-autoritare, anti-fasciste
    on quiz: Cât de fascist ești ?
    Felicitări ! Ești un adevărat partizan anti-fascist. Te cinstesc cu o bere !

    RăspundețiȘtergere
  6. Încă o bere ! Mă falimentați...

    RăspundețiȘtergere
  7. Bezbojnicul's Result: Tendințe dominante anti-autoritare, anti-fasciste

    Felicitări ! Ești un adevărat partizan anti-fascist. Te cinstesc cu o bere !

    Faliment scrie pe tine! :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Cu dedicație, la partizani !

    http://www.youtube.com/watch?v=WOizipWhHPk

    RăspundețiȘtergere
  9. http://www.youtube.com/watch?v=op3w3wMqdwg

    Saludos compañeros!

    RăspundețiȘtergere
  10. http://www.youtube.com/watch?v=Dr82JEKs9NM&feature=related

    Viva !

    RăspundețiȘtergere